HomeArtikelenDe etiquette van het vasten

De etiquette van het vasten

Shaykh Mohammed ibn Saalih al-‘Oethaymien 

Vraag: 
Wat zijn de etiquette van het vasten?

Antwoord:

Tot de etiquette van het vasten behoort het voortdurend verwezenlijken van godsvrees voor Allaah ﷻ door het verrichten van Zijn geboden en het vermijden van Zijn verboden, vanwege Zijn Uitspraak:

(يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ)

”O jullie die geloven! Het naleven van het vasten is voor jullie voorgeschreven zoals het was voorgeschreven voor degenen voor jullie, zodat jullie godvrezend zullen worden.”

[Soerah al-Baqarah 2:183]

En vanwege de uitspraak van de Profeet ﷺ:

مَنْ لَمْ يَدَعْ قَوْلَ الزُّورِ وَالْعَمَلَ بِهِ وَالْجَهْلَ فَلَيْسَ لِلَّهِ حَاجَةٌ أَنْ يَدَعَ طَعَامَهُ وَشَرَابَهُ

”Degene die valse verklaringen (d.w.z. leugens vertellen), slechte daden, en onrecht [tegenover mensen] niet opgeeft. Allaah heeft het [zijn vasten] niet nodig dat hij zijn eten en drinken laat.”
[Sahieh al-Boekhaarie #6057]

Tot de etiquette van het vasten behoort het vermeerderen van: Liefdadigheid, deugdzaamheid en het goed behandelen van anderen. Vooral in de Ramadaan, want de Boodschapper van Allaah was de meest vrijgevige persoon, en hij was het meest vrijgevig tijdens de Ramadaan toen Djibriel عليه السلام hem bezocht en hem de Qoraan onderwees [Sahieh al-Boekhaarie #1902].

Ook behoort tot de etiquette van het vasten het vermijden van de zaken die Allaah تعالى verboden heeft, zoals: Liegen, beledigen, schelden, bedriegen, belazeren, kijken naar verboden zaken, luisteren naar verboden zaken, en anderen verboden die de vastende – en niet vastende – verplicht is om te vermijden. Echter zijn deze verboden voor de vastende nadrukkelijker van toepassing.

Ook behoort tot de etiquette van het vasten dat men de sohoer nuttigt en deze uitstelt, vanwege de uitspraak van de Profeet ﷺ:

تَسَحَّرُوا فَإِنَّ فِي السَّحُورِ بَرَكَةً

”Nuttig sohoer, want in de sohoer zit een zegening.”
[Sahieh al-Boekhaarie #1923]

Ook behoort tot de etiquette van het vasten dat het wordt verbroken met verse dadels [rotab]. Als men dit niet heeft dan met dadels, als men dat ook niet heeft dan met water. Ook dient ment zicht te haasten in het verbreken van het vasten zodra de zonsondergang wordt bevestigd, of hij een groot vermoeden heeft dat de zonsondergang reeds is begonnen, vanwege de uitspraak van de Profeet ﷺ:

لاَ يَزَالُ النَّاسُ بِخَيْرٍ مَا عَجَّلُوا الْفِطْر‏

”De mensen zullen op het rechte pad blijven zolang ze het verbreken van het vasten bespoedigen.”
[Sahieh al-Boekhaarie #1957]

Bron: Fataawa Arkaan al-Islaam; vraag 435