HomeArtikelenDe regelgevingen en misvattingen over de maand sha'baan

De regelgevingen en misvattingen over de maand sha’baan

• Shaykh al-‘allaamah Mohammed ibn Saalih al-‘Oethaymien

“O moslims, wij bevinden ons in de maand sha’baan en wij zullen het over deze maand hebben in zes punten. Ik zal daarin verduidelijken wat verplicht voor mij is om te verduidelijken en ik vraag Allaah -de Verhevene- om mij en jullie te voorzien van profijtelijke kennis en goede daden.”

Het eerste punt: ‘Het vasten in de maand sha’baan’

Onderscheidt sha’baan zich van de andere maanden met betrekking tot het vasten daarin?

Het antwoord: Ja, de Profeet -sallallaaho ‘alayhi wa ‘alaa aalihi wa sallam- {vastte veelvuldig in deze maand, zodanig dat hij deze bijna volledig heeft gevast.} Het is daarom van de Soennah voor een persoon om veelvuldig te vasten in maand sha’baan, in navolging van de Boodschapper van Allaah -sallallaaho ‘alayhi wa ‘alaa aalihi wa sallam-.

Het tweede punt: ‘Het vasten van de 15de dag van sha’baan’

De overleveringen over het specifiek vasten van de 15de dag van sha’baan zijn zwak. Deze zijn niet authentiek [overgeleverd] van de Profeet – sallallaaho ‘alayhi wa ‘alaa aalihi wa sallam- en [daarom] wordt hier niet naar gehandeld. Want alles wat niet bevestigd is over de Boodschapper van Allaah -sallallaaho ‘alayhi wa ‘alaa aalihi wa sallam-, is het niet toegestaan voor een persoon om Allaah daarmee te aanbidden. Daarom is het niet toegestaan om specifiek de 15de dag van sha’baan te vasten, want dit is niet overgeleverd van de Boodschapper van Allaah -sallallaaho ‘alayhi wa ‘alaa aalihi wa sallam- en wat niet overgeleverd is, is een innovatie.

Het vierde punt: ‘Het specificeren van de 15de nacht met het nachtgebed’

Het specificeren [van de 15de nacht] met het nachtgebed is een innovatie, want er is niets van de Profeet -sallallaaho ‘alayhi wa ‘alaa aalihi wa sallam- overgeleverd dat hij deze nacht specificeerde met het nachtgebed. Echter is deze [nacht] zoals andere nachten. Als een persoon de gewoonte heeft om het nachtgebed te verrichten, dan staat hij ook in deze nacht op zoals de andere nachten. Indien hij niet de gewoonte heeft om het nachtgebed te verrichten, dan specificeert hij de 15de nacht van sha’baan niet met het nachtgebed. Want dit is niet overgeleverd van de Profeet -sallallaaho ‘alayhi wa ‘alaa aalihi wa sallam- en nog erger dan dit is dat sommige mensen een specifiek aantal raka’aat (gebedseenheden) specificeren die niet overgeleverd zijn van de Profeet -sallallaaho ‘alayhi wa ‘alaa aalihi wa sallam-. Dus deze nacht wordt niet gespecificeerd met het nachtgebed.

Het vijfde punt: ‘Vindt er een voorbeschikking plaats van het lot op de 15de nacht van sha’baan?’

Het antwoord: Nee, het is niet laylat al-qadr (de nacht van de voorbeschikking), laylat al-qadr vindt plaats in ramadaan. Allaah -de Verhevene- heeft gezegd:

﴾إِنَّا أَنزَلْنَاهُ﴿
{Voorwaar Wij hebben het neergezonden…}
Oftewel de Qor-aan.

﴾إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ. وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ. لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ﴿
{Voorwaar, Wij hebben [de Qor-aan] neergezonden in laylat alqadr. En wat zal jou doen weten wat laylat al-qadr is!? Laylat al-Qadr is beter dan duizend maanden. }
[Soerah al-Qadr (97:1-3)]

En Allaah de Verhevene heeft gezegd:

﴾شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ﴿
{De maand ramadaan waarin de Qor-aan is neergezonden…}
[Soerah al-Baqarah (2:185)]

Daarom is laylat al-qadr in ramadaan, omdat het de nacht is waarin Allaah de Qor-aan heeft neergezonden. De Qor-aan is neergezonden in de maand ramadaan. Daarom vindt laylat al-Qadr plaats in ramadaan en niet in de andere maanden. Dus ook niet in de 15de nacht van sha’baan, want dat is niet laylat al-qadr en in deze nacht wordt er niets voorbeschikt betreft het jaar waarin het plaats vindt, maar deze is zoals de andere nachten.

Dit zijn zes punten die ik heb opgesomd en wellicht zijn er andere zaken die ik niet ken die ik had moeten verduidelijken aan jullie en ik vraag Allaah -de Verhevene- om mij en jullie te doen behoren tot degenen die de soennah verspreiden en waarschuwen tegen innovaties. En dat Hij ons doet behoren tot degenen die geleid zijn, en dat Hij mij en jullie doet behoren tot degenen die geleid zijn met de leiding van de Profeet – sallallaaho ‘alayhi wa ‘alaa aalihi wa sallam- en deze navolgen. Voorwaar de beste leiding is zoals de Profeet -sallallaaho ‘alayhi wa ‘alaa aalihi wa sallam- was, hij verkondigde dit in zijn vrijdagspreek:

« أما بعد، فإن خیر الحدیث كتاب الله، وخیر الھدي ھدي محمد، وشر الأمور محدثاتھا، وكل بدعة ضلالة »
‘’Vervolgens, voorwaar het beste Woord is het Boek van Allaah, en de beste leiding is de leiding van Mohammed, en de slechtste zaken zijn de vernieuwingen, en elke innovatie is dwaling’’