HomeArtikelenHet bericht van een betrouwbare accepteren

Het bericht van een betrouwbare accepteren

• Shaykh al-‘allaamah Ahmed ibn Yahyaa an-Nadjmie

Vraag: Nobele shaykh Ahmed bin Yahyaa an-Nadjmie , moge Allaah u behouden. Wij verlangen dat u de volgende zaak aan ons verduidelijkt: wat is uw mening over de uitspraak van sommige jongeren: ‘Ik aanvaard van niemand de uitspraak dat die-en-die een innoveerder of hizbie is tot ik het van hemzelf heb gehoord [dat hij deze uitspraken heeft gedaan waardoor hij tot hizbie of innoveerder is verklaard]’?

Antwoord: Alle lof is aan Allaah, de zegeningen en vrede zij met de Boodschapper van Allaah, zijn familie en zijn metgezellen. Vervolgens:
Allaah -Verheven is Hij- zegt:

يَأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ جَاءَكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَأٍ فَتَبَيَّنُوا أَنْ تُصِيبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَى مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِينَ

O jullie die geloven, indien een zondaar tot jullie komt met een bericht verifieer [het bericht] eerst, want anders zullen jullie een volk met onwetendheid treffen en hierop spijt krijgen voor hetgeen jullie gedaan hebben.
[Soerah al-Hodjoraat(49): 6]

De bedoeling van dit bevel is dat het verplicht is om het bericht dat afkomstig is van de zondaar te verifiëren. Wat betreft het bericht dat afkomstig is van de betrouwbare, dit wordt aangenomen. Hoe zit het dan als degenen die het bericht overleveren een groep zijn en behoren tot de besten van de gemeenschap en degenen met de hoogste en beste positie op gebied van kennis en betrouwbaarheid?! In dit geval is het verplicht en absoluut noodzakelijk dat men het bericht accepteert. En wie het verwerpt, hij doet dit slechts omwille van een begeerte die hij heeft; daar is hij schuldig aan. Door deze verwerping wordt hij beschouwd als een hizbie, dus hij wordt tot hen gerekend. En bij Allaah ligt het succes.

Bron: al-Fataawaa al-Djaliyyah, deel 2, pagina 29, vraag 5.