HomeArtikelenEen huis of auto kopen via een bank die...

Een huis of auto kopen via een bank die handelt met rente

โ€ข Shaykh Rabie’ ibn Haadie al-Madkhalie

Vraag: Is het toegestaan voor mij om een lening aan te gaan bij een bank die handelt met rente om een huis te kopen? Voorzie ons van profijt, moge Allaah u met het goede belonen.

Antwoord:

Indien je brood nodig zou hebben om van te eten en zo jezelf zou redden van de dood, dan nog mag je niets van van de bank nemen, dus laat staan voor het bouwen van een huis of om een auto te kopen. Allaah heeft voor jou kadavers, varkensvlees, het doodgeslagen dier en het doodgevallen dier toegestaan in geval van nood en heeft jou rente niet toegestaan.

Rente is gevaarlijk, zeer gevaarlijk! Doe dus niet aan rente en wees geduldig.

Allaah – Verheven is hij – zegt:

ูˆูŽู…ูŽู† ูŠูŽุชู‘ูŽู‚ู ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ูŽ ูŠูŽุฌู’ุนูŽู„ ู„ู‘ูŽู‡ู ู…ูŽุฎู’ุฑูŽุฌุงู‹ ูˆูŽูŠูŽุฑู’ุฒูู‚ู’ู‡ู ู…ูู†ู’ ุญูŽูŠู’ุซู ู„ูŽุง ูŠูŽุญู’ุชูŽุณูุจู ูˆูŽู…ูŽู† ูŠูŽุชูŽูˆูŽูƒู‘ูŽู„ู’ ุนูŽู„ูŽู‰ ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ููŽู‡ููˆูŽ ุญูŽุณู’ุจูู‡ู

En wie Allaah vreest, die zal Hij een uitweg geven. En Hij zal hem voorzien vanwaar hij het niet verwacht. En wie op Allaah vertrouwt, Hij is voor hem voldoende.
[Soerah at-Talaaq(65): 2-3]

Rente is een grote zonde en een gevaarlijke zaak. Degene die het als toegestaan verklaart wordt ongelovig. Indien je een huis nodig hebt, wees dan geduldig tot Allaah je voorziet. Keer terug naar Allaah en maak gebruik van de [toegestane] middelen, tot Allaah je voorziet van een huis. En indien [je] niet [voorzien wordt], sterf je tenminste terwijl je vrij bent van het voeren van oorlog tegen Allaah. Want degene die aan rente doet, voert oorlog tegen Allaah – en de toevlucht wordt gezocht bij Allaah -.

Zoals Allaah – Verheven is Hij – heeft gezegd:

ููŽุฅูู† ู„ู‘ูŽู…ู’ ุชูŽูู’ุนูŽู„ููˆุงู’ ููŽุฃู’ุฐูŽู†ููˆุงู’ ุจูุญูŽุฑู’ุจู ู…ู‘ูู†ูŽ ุงู„ู„ู‘ู‡ู ูˆูŽุฑูŽุณููˆู„ูู‡ู ูˆูŽุฅูู† ุชูุจู’ุชูู…ู’ ููŽู„ูŽูƒูู…ู’ ุฑูุคููˆุณู ุฃูŽู…ู’ูˆูŽุงู„ููƒูู…ู’ ู„ุงูŽ ุชูŽุธู’ู„ูู…ููˆู†ูŽ ูˆูŽู„ุงูŽ ุชูุธู’ู„ูŽู…ููˆู†ูŽ

Indien jullie dit niet doen, wees dan voorbereid op de oorlog tegen Allaah en Zijn Boodschapper.
Maar als jullie berouwvol zijn, blijft de hoofdsom voor jullie. Jullie plegen dan geen onrecht en jullie wordt geen onrecht aangedaan.
[Soerah al-Baqarah(2): 279]

Allaah heeft de oorlog verklaard aan degene die aan rente doet. En de Profeet – sallalaaho ‘alayhi wa sallam – heeft gezegd:

ู„ุนู† ุฑุณูˆู„ ุงู„ู„ู‡ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู… ุขูƒู„ ุงู„ุฑู‘ูุจุง ูˆู…ูˆูƒู„ู‡ ูˆูƒุงุชุจู‡ ูˆุดุงู‡ุฏูŠู‡

โ€œDe Boodschapper van Allaah vervloekt degene die rente ontvangt, degene die het betaalt, degene die het opschrijft (degene die de akte opstelt) en degenen die erover getuigen.โ€ [1]

Wat wil je nog na de vervloeking?! Zal het huis je van nut zijn terwijl het Hellevuur voor je ligt?!

De gelovige moet dus Allaah vrezen en geduldig zijn met zijn armoede en zijn behoeften. Allaah – Verheven is Hij – heeft namelijk gezegd:

ูˆูŽู„ูŽู†ูŽุจู’ู„ููˆูŽู†ู‘ูŽูƒูู…ู’ ุจูุดูŽูŠู’ุกู ู…ู‘ูู†ูŽ ุงู„ู’ุฎูŽูˆูู’ ูˆูŽุงู„ู’ุฌููˆุนู ูˆูŽู†ูŽู‚ู’ุตู ู…ู‘ูู†ูŽ ุงู„ุฃูŽู…ูŽูˆูŽุงู„ู ูˆูŽุงู„ุฃู†ููุณู ูˆูŽุงู„ุซู‘ูŽู…ูŽุฑูŽุงุชู ูˆูŽุจูŽุดู‘ูุฑู ุงู„ุตู‘ูŽุงุจูุฑููŠู†ูŽ

En Wij zullen jullie zeker beproeven met iets van angst, honger, vermindering van bezittingen, levens en vruchten. Maar geef verheugende tijdingen aan de geduldigen.
[Soerah al-Baqarah(2): 155]

Wees geduldig en Allaah zal je deze enorme beloning geven, in plaats van dat je onderhevig bent aan Zijn vervloeking, Woede, Toorn en bestraffing. Houd deze moeilijkheid vol in dit wereldse leven, die niets voorstelt vergeleken met de Woede van Allaah en Zijn bestraffing.

Wij vragen aan Allaah om ons met Zijn gunst te vrijwaren van alles wat Zijn Toorn en Woede opwekt, waarlijk onze Heer verhoort de smeekbeden, en moge de salaat en vrede over onze profeet Mohammed, zijn familie en metgezellen zijn.

[1] Overgeleverd door imaam Moeslim via Djaabir – radia Allaah โ€˜anho – in Sahieh Moeslim, #1598.

Bron: http://rabee.net/ar/articles.php?cat=11&id=277