Hulpmiddelen om het fadjr gebed op tijd te bidden

• Shaykh al-‘allaamah Mohammed ibn Saalih al-‘Oethaymien

Vraag: Een vraagsteller zegt: Oh nobele shaykh. Ik mis het fadjr gebed vaak en ik bid het niet tot na zonsopkomst als ik moet werken. Dit overkomt mij soms keer op keer. Rust er een zonde op mij? En wat moet ik doen om vol te houden om het gebed op tijd te bidden?

Antwoord: Doe een aantal dingen:

Het eerste wat je doet, is dat je vroeg gaat slapen. Je moet vroeg slapen. Om deze reden haatte de Profeet – sallallaaho ‘alayhi wasallam – dat iemand ging slapen voor ishaa en erna gesprekken voerde. Daarom moet men vroeg slapen om vroeg wakker te worden. Dit is één.

Het tweede is dat wanneer je gaat slapen je de intentie hebt [om met fadjr op te staan]. Een besluit en vastberadenheid dat je wakker gaat worden met fadjr. Dan zal het wakker worden makkelijk voor je worden.

Het derde is dat je vlak bij je hoofd een alarmklok die afgaat legt. Als je vreest dat je het uit zult zetten en het geluid zult dempen, leg hem dan verder bij je vandaan. Er was iemand die, uit zorg voor het gebed, een alarmklok in een blik deed en op een afstandje legde zodat het geluid hard zou zijn en hij wakker zou worden. Hier is niets op tegen.

Als dit niet makkelijk voor je is leg dan een telefoon, als je er één hebt tenminste, bij je hoofd. Zeg dan tegen een broeder: ‘Als de adhaan van fadjr gaat, bel mij dan op.’ Wat belangrijk is is dat iemand maatregelen treft zodat hij fadjr binnen de tijd kan bidden. Iemand die luiheid tot gewoonte maakt zal lui blijven.

Wat betreft het gebed op een andere tijd dan de voorgeschreven tijd bidden, als iemand dit bewust doet, het gebed wordt dan niet geaccepteerd. Het wordt niet geaccepteerd van hem zelfs al zou hij het 1000 keer bidden. Dit vanwege de uitspraak van de Profeet: ‘Wie een daad verricht die niet tot onze zaak behoort, hij wordt verworpen.’ Betekenend dat het [ongeaccepteerd] naar hem terugkeert.

Bron: www.an-nasieha.nl/upload/middelen_fadjr.mp3

By 

E-mail nieuwsbrief