Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/3/8/an-nasieha.nl/httpd.www/wp-content/themes/abomb/admin/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29 Is al-istindjaa verplicht na het laten van een wind? | an-nasieha

Is al-istindjaa verplicht na het laten van een wind?

• Shaykh al-‘allaamah Saalih ibn al-Fawzaan al-Fawzaan

Vraag #33: Maakt het laten van een wind -moge Allaah u glorie geven- al-istindjaa¹ ongeldig? En is het noodzakelijk dat al-istindjaa een tweede keer wordt verricht voor de wodoe?

Antwoord:

Het laten van een wind via de achterkant verbreekt de wodoe, vanwege de woorden van de Profeet -sallallaahoe ‘alayhie wa sallam-:

«فلا ينصرِفْ حتَّى يسمعَ صوتًا أو يجدَ ريحًا»
“Vertrek niet [uit het gebed] totdat je iets hoort of iets ruikt.”
[al-Boekhaarie #177]

Maar het vereist geen istindjaa, oftewel: het is niet verplicht om de achterkant te wassen. Er is namelijk niets eruit gekomen wat een wassing vereist. En hierop bouwend: als een wind wordt gelaten, dan verbreekt dit de wodoe en is het voldoende voor de persoon om de wodoe te verrichten, oftewel: hij wast zijn gezicht, inclusief het spoelen van de mond en de neus, hij wast zijn armen tot en met zijn ellebogen, hij veegt over zijn hoofd en oren en hij wast zijn voeten tot en met de enkels.

En hier is een zaak waarop moet worden geattendeerd, en waar vele mensen onwetend over zijn. Sommige mensen doen een kleine of grote boodschap voordat de tijd van het gebed is aangebroken en doen vervolgens al-istindjaa; wanneer dan de tijd van het gebed aanbreekt en zij willen de wodoe verrichten, dan denken zij dat zij opnieuw al-istindjaa moeten verrichten en het geslachtsdeel een tweede keer moeten wassen. Dit is niet correct; wanneer een persoon zijn geslachtsdeel heeft gewassen nadat hij zijn behoefte heeft gedaan, dan is die plek gereinigd. En als die plek gereinigd is, dan is het niet meer nodig om deze plek opnieuw te wassen. Het doel van al-istindjaa en al-istidjmaar2 is namelijk het reinigen van de plek; dus als deze plek rein is geworden, dan keert deze niet meer terug naar een staat van onreinheid, behalve als de persoon opnieuw zijn behoefte doet.

Bron: al-Montaqaa, p. 551-552.


¹An-Nasieha: al-Istindjaa is het reinigen van de geslachtsdelen met water na de toiletgang. Zie al-Moelakhas al-Fiqhie p.30

By 

E-mail nieuwsbrief