Wat zijn de zaken die het gebed ongeldig maken?

• Shaykh  Mohammed ibn Saalih al ‘Oethaymien

Vraag: Edele shaykh, wat zijn de zaken die het gebed ongeldig maken? Al is het [antwoord] algemeen.

Antwoord: Zaken die het gebed ongeldig maken draaien om twee aspecten; het nalaten van een verplichting of iets wat verboden is er aan toevoegen.

Wat betreft het nalaten van wat verplicht is, bijvoorbeeld dat een persoon bewust een fundament achterwege laat, bewust een voorwaarde achterwege laat of bewust een verplichting achterwege laat. Een voorbeeld van het achterwege laten van een fundament is het bewust achterwege laten van de roekoe’ (buiging). Een voorbeeld van het achterwege laten van een voorwaarde is het bewust afwijken van de qiblah tijdens het gebed. Een voorbeeld van het achterwege laten van verplichting is het bewust achterwege laten van de eerste tashahoed. Wanneer hij dus welke verplichting dan ook van onder de verplichtingen bewust achterwege laat dan maakt dit zijn gebed ongeldig. [Het doet er niet toe] of deze verplichting een voorwaarde, fundament of verplichting wordt genoemd.

Het tweede aspect waar de ongeldigheid van het gebed om draait, is het toevoegen van iets wat verboden daarin is. Bijvoorbeeld de reinheid verbreken tijdens het gebed, het spreken met een willekeurige taal van de mensen, lachen of dergelijke wat verboden is tijdens het gebed; wanneer dit opzettelijk wordt gedaan, dan maakt dit het gebed in deze situatie ongeldig.

Bron: Fiqh al-‘Ibaadaat, pagina 191-192

By 

E-mail nieuwsbrief