Warning: Attempt to read property "name" on string in /customers/0/3/8/an-nasieha.nl/httpd.www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/core/fields.php on line 47 Bestaan er authentieke overleveringen over de deugden van de maanden radjab en sha'baan? - an-nasieha
HomeFiqh (Jurisprudentie)AlgemeenBestaan er authentieke overleveringen over de deugden van de...

Bestaan er authentieke overleveringen over de deugden van de maanden radjab en sha’baan?

• Shaykh Mohammed ibn Saalih al-‘Oethaymien

Vraag: Bestaan er authentieke ahadith (overleveringen) over de deugden van de maanden radjab en sha’baan en de deugden van het vasten hierin?


Antwoord: Nee, er is over de deugden van radjab geen [enkele] authentieke hadith overgeleverd. De beste [hadith] erover is zoals shaykhoel-islaam ibn Taymiyyah zei: ‘De beste [overlevering] erover is wat de Profeet -sallallaaho ‘alayhi wa sallam- zei: “O Allaah, zegen ons tijdens radjab en sha’baan en sta ons toe de ramadaan te bereiken”’, er bestaat echter wel kritiek op deze overlevering. Daarom is de maand van radjab niet anders dan de maand djoemada al-aakhirah (maand ervoor) behalve dat hij tot de heilige maanden behoort. Desondanks is er geen vasten, salaah (gebed) of ‘omrah -helemaal niets bijzonders- in deze maand voorgeschreven. Hij is zoals de andere maanden. Wat betreft sha’baan, hij is bijzonder ja, aangezien de Profeet meer vastte [in deze maand]. Hij vastte zelfs het grootste gedeelte van deze maand. Daarom is het gepast om meer te vasten tijdens sha’baan.

Bron: Liqaa al-baab al-maftoeh (26/174)