Warning: Attempt to read property "name" on string in /customers/0/3/8/an-nasieha.nl/httpd.www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/core/fields.php on line 47 De wodoe, ghoesl en tayammoem - an-nasieha
HomeArtikelenDe wodoe, ghoesl en tayammoem

De wodoe, ghoesl en tayammoem

• Shaykh Mohammed ibn Saalih al-‘Oethaymien

De wodoe (de kleine wassing):

De wodoe is een verplichte reiniging voor het opheffen van de staat van kleine onreinheid die ontstaat ten gevolge van het urineren, het ontlasten, het laten van een wind, de diepe slaap of het eten van kamelenvlees.

De hoedanigheid van de wodoe:

1- Dat men de intentie heeft in het hart voor het verrichten van de wodoe, zonder dat men deze intentie uitspreekt. Want de Profeet – sallallaaho ‘alayhi wa sallam – sprak de intentie niet uit bij de wodoe, het gebed en al zijn andere aanbiddingen. Omdat Allaah weet wat er zich bevindt in het hart, is het daarom dus niet nodig dat men zegt wat er zich in [het hart] bevindt.

2- Daarna zegt men بسم الله in de naam van Allaah [begin ik].

3- Daarna wast men drie keer de handen.

4- Daarna spoelt men drie keer de mond en de neus door het in- en uitademen van water.

5- Daarna wast men drie keer het gezicht, vanaf het ene oor tot het andere oor in de breedte [van het gezicht], en vanaf de haargrens van het voorhoofd tot de onderkant van de baard in de lengte [van het gezicht].

6- Daarna wast men drie keer de armen, vanaf de vingertoppen tot en met de ellebogen. Hierbij begint men met de rechterarm en vervolgens de linkerarm.

7- Daarna veegt men één keer over zijn hoofd[haren]. Hierbij maakt men de handen nat en vervolgens veegt men ermee vanaf de bovenkant van het hoofd tot aan de achterkant, en terug.

8- Daarna veegt men één keer de oren, men steekt daarvoor de wijsvingers in de oren voor de binnenkant en met de duimen veegt men de buitenkant van de oren.

9- Daarna wast men drie keer de voeten, vanaf de toppen van de tenen tot en met de enkels. Hierbij begint men met de rechtervoet en vervolgens de linkervoet.

 

De ghoesl (de grote wassing):

De ghoesl is een verplichte reiniging voor het opheffen van de staat van grote onreinheid, die ontstaat ten gevolge van al-djanaabah (door zaadlozing of gemeenschap) of de menstruatie.

De hoedanigheid van de ghoesl:

1- Dat men de intentie heeft in het hart om de ghoesl te verrichten, zonder dat men deze intentie uitspreekt.

2- Daarna zegt men بسم الله in de naam van Allaah [begin ik].

3- Daarna verricht men de wodoe volledig.

4- Daarna giet men drie keer water over het hoofd tot het water is doorgedrongen [tot zijn hoofdhuid].

5- Daarna wast men de rest van het lichaam.

 

De tayammoem:

De tayammoem is een verplichte reiniging met aarde, ter vervanging van de wodoe en de ghoesl, voor degene die geen water kan vinden of schade ondervindt door het gebruik ervan.

De hoedanigheid van de tayammoem:

Dat men de intentie heeft om de tayammoem te verrichten ter vervanging van de wodoe of de ghoesl. Men drukt [met de handpalmen] op de aarde of wat hieraan verbonden is van muren. Daarna veegt men over het gezicht en de handen.

Bron: Risaalah fi al-wodoe wa al-ghoesl wa as-salaah