HomeArtikelenGeduld van de vrouw met haar echtgenoot

Geduld van de vrouw met haar echtgenoot

• Shaykh al-‘allaamah ‘Abdoel-‘Aziez ibn Baaz

Vraag: Ik ben een vrouw die ongeveer veertig jaar oud is. Ik leef [al heel lang] samen met mijn man, we hebben zowel goede als slechte tijden met elkaar meegemaakt. We hebben zes jongens en vier meisjes, afgezien van degenen wiens zielen door Allaah genomen zijn toen ze jong waren. Als hij echter kwaad wordt, of dit nou binnens- of buitenshuis is, over iets met betrekking tot zijn wereldse leven dan zegt hij zaken tegen mij waar mijn haar grijs van wordt, die onrechtmatig en laster zijn. Desondanks blijf ik geduldig en zeg tegen mezelf: dit is mijn echtgenoot en de vader van mijn kinderen, ik zal beloond worden voor mijn geduld [met hem]. Niettemin, de vraag die ik wens te stellen is over iets wat hij zegt als hij boos is [namelijk]: “Drie woorden en je wordt uit huis gezet” en hij herhaalt dit. Ik weet niet wat deze drie woorden eigenlijk zijn maar het is bekend dat ze een man van zijn vrouw doen scheiden. Vertel mij over de uitspraak van deze man. Moge Allaah u belonen met het goede.

Antwoord:

Ik adviseer jou om geduld te hebben, hopen op een beloning van Allaah en smeekbeden voor jouw man te verrichten. [Smeekbeden] dat Allaah hem succes schenkt en hem leidt zodat hij zijn tong in bedwang kan houden tegen het uiten van kwetsende woorden. Smeekbeden worden van zowel de man als de vrouw vereist. Allaah zegt:

﴾ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ﴿
“Roep Mij aan en Ik zal jullie verhoren”
[Soerah Ghaafir(40): 60]

En Hij zegt:

﴾وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ ۖ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ﴿
“En wanneer Mijn dienaren jou over Mij vragen, Ik ben voorzeker dichtbij [met Mijn kennis]. Ik verhoor de smeekbeden van de smekende wanneer hij Mij aanroept.”
[Soerah al-Baqarah(2): 186]

Jouw verdraagzaamheid en geduld met deze man die zich zo grof uit wanneer hij boos is, wordt gewaardeerd. [Jij zou hem ook] moeten adviseren als hij weer gekalmeerd is. Adviseer hem door middel van beleefdheid en zachtheid, en niet door het uiten van woorden die het kwade en het slechte veroorzaken. Want hij zondigt hiermee en [deze woorden] schaden hem.

Wat betreft zijn uitspraak “drie woorden en je wordt uit huis gezet”, dit deert jou niet zolang hij verder niets zegt. Als hij zegt “drie woorden” dan dreigt hij, dit is een dreiging. [Hij] bedoelt: gedraag je of ik zal van je scheiden. Dit is de betekenis, een dreiging, maar het zal jou echter niet schaden noch is dit jouw schuld. Het is een dreiging.

Bron: http://www.binbaz.org.sa/mat/12461