HomeArtikelenHet verschil tussen een beproeving en een bestraffing?

Het verschil tussen een beproeving en een bestraffing?

• Shaykhoel-islaam ‘Abdoel-‘Aziez ibn ‘Abdillaah ibn Baaz

Vraag: Als iemand wordt beproefd met een ziekte of een slechte beproeving door middel van zijn ziel of rijkdom, hoe weet hij dan of deze beproeving een test voor hem is of dat dit door de woede van Allaah komt?


Antwoord:

Dit hangt af van de situatie; een persoon is de dokter van zijn eigen ziel en kent zichzelf het beste. Allaah – ‘Azza wa Djal – beproeft de mensen in goede en slechte tijden, en tijdens ongemak en gemak. Hij kan hen beproeven om hen in rang te verheffen, status te verhogen of om hun hasanaat (goede daden) te vermeerderen, zoals dit gebeurde bij de Profeten en Boodschappers – ‘alayhim as-salaatoe wa as-salaam – en de vromen onder de dienaren van Allaah. Zoals de Profeet ﷺ zei:

“De meest beproefde mensen zijn de profeten, vervolgens de beste na hen en vervolgens de beste na hen”.

En soms kan het voorkomen als gevolg van ongehoorzaamheid en zonden, dan is dit een versnelde bestraffing, zoals Allaah – vrij is Hij van alle tekortkomingen – zegt:

وَمَا أَصَابَكُم مِّن مُّصِيبَةٍ فَبِمَا كَسَبَتْ أَيْدِيكُمْ وَيَعْفُوعَن كَثِير
{Welke ramp jullie ook overkomt, het komt door wat jullie handen hebben voortgebracht, en Hij pardonneert veel.}
[Soerah as-Shoerah (26): 30]

Tekortkomingen en het niet voldoen aan de verplichtingen komen veel voor onder de mensen dus wat hem treft aan problemen is het gevolg van zijn zonden en zijn tekortkomingen betreffende de zaak van Allaah. Wanneer wij bijvoorbeeld iemand nemen van onder de dienaren van Allaah die wordt beproefd met iets van ziekten of iets wat daarop lijkt, terwijl hij niets heeft gedaan, dan behoort dit tot de soort (beproeving) van de Profeten en Boodschappers. Hiermee wordt hij verheven in positie en wordt zijn beloning vergroot. Zodat hij een voorbeeld zal zijn voor anderen, zodat anderen hem zullen volgen in het geduldig zijn en in het hopen op de beloning.

Kortom, het kan dus een beproeving zijn om de rang te verheffen en de beloningen te vergroten zoals dit gebeurde bij de Profeten en bij sommigen van de beste (dienaren van Allaah). Het kan ook voorkomen als gevolg van zonden in de vorm van een bestraffing voor hem zoals voornamelijk voorkomt bij de mensen, namelijk dat zij de bestraffing van Allaah verdienen door het blijven doorgaan met zonden en het niet tonen van berouw.

Wa laa hawlaa wa laa qoewwata illaa bi-Llaah.

Bron: http://www.binbaz.org.sa/mat/20127