Warning: Attempt to read property "name" on string in /customers/0/3/8/an-nasieha.nl/httpd.www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/core/fields.php on line 47 Verboden zaken die gebeuren tijdens het huwelijksfeest - an-nasieha
HomeArtikelenVerboden zaken die gebeuren tijdens het huwelijksfeest

Verboden zaken die gebeuren tijdens het huwelijksfeest

• Shaykh ‘Abdoel-‘Aziez ibn Baaz

Vraag: U heeft vermeld dat het verboden is voor de mannen om te lange kledij te dragen, en dat dit ook verboden is voor de vrouw indien dit gepaard gaat met hoogmoed. Wat is dan uw mening over de feestjurk die de bruid achter haar met zich meesleurt met een lengte van ongeveer drie meter? En wat is uw mening over het vele geld dat besteed wordt aan de vrouwen die komen optreden op het huwelijksfeest?

Antwoord:

Wat de vrouw betreft, de soennah is dat ze haar kledij minimum één shibr (span)[1] en maximum één diraa’ (el)[2] laat slepen. Dit omwille van de bedekking en zodat de voeten niet getoond worden. De kledij langer dan één diraa’ laten slepen door de bruid en andere vrouwen is verwerpelijk en niet toegestaan. Dit is onrechtmatige geldverspilling aan dure kledij. Men moet dus gematigd zijn als het gaat om kledij. Het is niet nodig om deze kledij te versieren met zaken die enorm veel geld – dat de gemeenschap van nut kan zijn in hun religie en wereldse leven – kosten.

En wat betreft de vrouwen die komen optreden, het is niet toegestaan om hen te brengen indien dit veel geld zal kosten. Wat de zangeres betreft die gewoonlijke, simpele en lichte zang zingt op een bepaalde tijd in de avond om de vreugde, blijdschap en het huwelijksfeest kenbaar te maken, hier is niets mis mee. Want het zingen op een huwelijksfeest en [het slaan op] de duff is toegestaan. Het is zelfs aanbevolen indien het niet leidt naar het slechte en enkel gebeurt tussen de vrouwen in een bepaalde tijd in de avond, waarna dit stopt zonder lang op te blijven in de avond en zonder microfoon. Met gebruikelijke zang met loftuitingen – die waarheid zijn – voor de bruid, de echtgenoot of de familie van de bruid, of met andere soortgelijke woorden die geen slechtheid bevatten. En dat dit vooral tussen de vrouwen onderling gebeurt zonder dat er iemand van de mannen bij hen is en zonder microfoon, hier is niets mis mee. Dit is zoals het de gewoonte was in de tijd van de Profeet – sallallaaho ‘alayhi wa sallam – en in de tijd van de metgezellen.

En wat betreft het opscheppen met de vrouwen die komen optreden en het veel geld uitgeven aan hen, dit is verwerpelijk en niet toegestaan. En hetzelfde geldt voor de microfoons, want dit stoort de mensen. En [hetzelfde geldt ook voor] het lang opblijven in de nacht waardoor het fadjr-gebed wordt verwaarloosd. Dit is verwerpelijk en moet men verlaten.

Bron: http://www.binbaz.org.sa/fatawa/35

[1] Shibr (span): De afstand tussen de top van de duim en de pink. [Lisaan al-Arab] [2] Diraa’ (el): De afstand tussen de elleboog tot de top van de middelvinger. [Lisaan al-Arab]