HomeAanbevolenJe afspraak nakomen

Je afspraak nakomen

• Shaykh ‘Abdoel’Aziez ibn Baaz

Imaam Aboe Zakariyaa Yahyaa an-Nawawie schreef in Tuinen der oprechten: Hoofdstuk #86:

 Het nakomen van overeenkomsten en het nakomen van beloften.

Allaah -de Verhevene- zei:

وَأَوْفُوا بِالْعَهْدِ إِنَّ الْعَهْدَ كَانَ مَسْؤُولًا

En kom de belofte na. Voorwaar, over de belofte worden jullie [op de Dag der Opstanding] ondervraagd.

[al-Israa(17): 34]

En -de Verhevene- zei:

وَأَوْفُوا بِعَهْدِ اللَّهِ إِذَا عَاهَدْتُمْ

En kom de belofte met Allaah na wanneer jullie je een belofte aangaan.

[an-Nahl(16): 91]

En -de Verhevene- zei:

يَأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَوْفُوا بِالْعُقُودِ

O jullie die geloven! Kom de beloften na

 [al-Maaida(5): 1]

En -de Verhevene- zei:

يَأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لِمَ تَقُولُونَ مَا لَا تَفْعَلُونَ  كَبُرَ مَقْتًا عِنْدَ اللَّهِ أَنْ تَقُولُوا مَا لَا تَفْعَلُونَ

O jullie die geloven! Waarom zeggen jullie wat jullie niet doen? Groot is de woede van Allaah dat jullie zeggen wat jullie niet doen.

[as-Saff(61): 2-3]

[Er werd overgeleverd] door aboe Hoerayrah -moge Allaah tevreden met hem zijn- dat de Profeet ﷺ zei:

آيَةُ الـمُنَافِقِ ثَلاثٌ: إِذَا حَدَّثَ كَذَبَ، وَإِذَا وَعَدَ أَخْلَفَ، وَإِذَا اؤْتُمِنَ خَانَ.

“Er zijn drie tekenen van de hypocriet: Als hij spreekt, liegt hij. Als hij een belofte doet, komt hij deze niet na. Als hem iets wordt toevertrouwd, schendt hij het vertrouwen.”

(al-Boekhaarie en Moeslim)

En in een versie van imaam Moeslim: “zelfs al vast en bidt hij en beweert hij moslim te zijn.”

Abdoellaah ibn ‘Amr -moge Allaah tevreden met hem zijn- zei dat de Profeet ﷺ zei:

أَرْبَعٌ مَنْ كُنَّ فِيهِ كَانَ مُنَافِقًا خَالِصًا، ومَنْ كَانَتْ فِيه خَصْلَةٌ مِنْهُنَّ كانَتْ فِيهِ خَصْلَةٌ مِن النِّفاقِ حَتَّى يَدَعَهَا

إِذَا اؤْتُمِنَ خَان، وإذَا حدَّثَ كذَبَ، وَإذا عَاهَدَ غَدَر، وَإذا خَاصَم فَجَرَ

“Er zijn vier karaktereigenschappen; degene die ze allemaal bezit is een pure hypocriet, en degene die één ervan bezit, heeft een karaktereigenschap van hypocrisie, tot hij die verlaat: Wanneer hem iets toevertrouwd wordt, schendt hij het vertrouwen. Wanneer hij spreekt, liegt hij. Wanneer hij een verbond aangaat, verbreekt hij het.  Wanneer hij discussieert, spreekt hij de valsheid.”

(al-Boekhaarie en Moeslim)

Jabir -moge Allaah tevreden met hem zijn- zei: De Profeet ﷺ zei tegen mij:

لَوْ قَدْ جاءَ مالُ الْبَحْرَيْن قد أَعْطَيْتُكَ هكَذا، وهكذا، وَهَكَذا.

Als het geld van Bahrein komt dan geef ik jou zo, zo, en zo.”

En het geld van Bahrein kwam niet aan totdat de Profeet ﷺ stierf. En toen het geld van Bahrein kwam, bevool Aboe Bakr waarop men riep: “Wie bij de Boodschapper van Allaah ﷺ  een lening of een schuld heeft, laat hem dan naar ons toe komen.” Ik ging naar hem toe en zei tegen hem: de Profeet ﷺ zei tegen mij: zo en zo. Hij gaf mij toen twee handen vol [munten], vervolgens telde ik het en het waren vijfhonderd muntstukken waarop hij tegen mij zei: “Neem nog het dubbele ervan.”

(al-Boekhaarie en Moeslim)

Uitleg:

Alle lof zij aan Allaah en de prijzingen en vrede van Allaah zij met de Boodschapper van Allaah, zijn familie, zijn metgezellen en aan diegene die zijn leiding volgt.

Vervolgens:

Deze overleveringen met de edele verzen sporen aan om overeenkomsten en afspraken na te komen, dat een gelovige zijn overeenkomsten en beloften nakomt en dat hij niet lijkt op de mensen van hypocrisie. De hypocrieten zijn onverschillig voor hun overeenkomsten en afspraken. Het is verplicht voor een gelovige om afstand te nemen van hun kenmerken en hun moraal. Hij ﷺ zei: مَن تشبَّه بقومٍ فهو منهم

Wie een volk imiteert behoort tot hen. De gelovige neemt dus afstand van het gedrag van de hypocrieten en het gedrag van de ongelovigen.

Allaah -de Verhevene- zei:

وَأَوْفُوا بِالْعَهْدِ إِنَّ الْعَهْدَ كَانَ مَسْؤُولًا

En kom de belofte na. Voorwaar, over de belofte worden jullie [op de Dag der Opstanding] ondervraagd.

[al-Israa(17): 34]

En -de Verhevene- zei:

وَأَوْفُوا بِعَهْدِ اللَّهِ إِذَا عَاهَدْتُمْ  وَلَا تَنْقُضُوا الْأَيْمَانَ بَعْدَ تَوْكِيدِهَا

En kom de belofte met Allaah na wanneer jullie je een belofte aangaan en verbreek jullie eden niet nadat jullie ze bevestigd hebben.

[an-Nahl(16): 91]

Dus een gelovige komt zijn verbond na en verbreekt zijn eed niet.

En -de Verhevene- zei:

يَأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لِمَ تَقُولُونَ مَا لَا تَفْعَلُونَ كَبُرَ مَقْتًا عِنْدَ اللَّهِ أَنْ تَقُولُوا مَا لَا تَفْعَلُونَ

O jullie die geloven! Waarom zeggen jullie wat jullie niet doen? Groot is de woede van Allaah dat jullie zeggen wat jullie niet doen.

[as-Saff(61): 2-3]

En Hij zegt in een verhaal over Zijn profeet en boodschapper Ismail:

وَاذْكُرْ فِي الْكِتَابِ إِسْمَاعِيلَ إِنَّهُ كَانَ صَادِقَ الْوَعْدِ وَكَانَ رَسُولًا نَبِيًّا

En vertel in het Boek over Ismail: hij was trouw aan zijn beloften en hij was een boodschapper, een profeet.

[Maryam(19): 54]

Dus een gelovige doet zijn best om zich te houden aan zijn contracten en afspraken en hij doet niet onverschillig over deze zaken, zodat hij niet vergeleken wordt met de vijanden van Allaah: de hypocrieten. Hij ﷺ zei:

آيَةُ الـمُنَافِقِ ثَلاثٌ: إِذَا حَدَّثَ كَذَبَ، وَإِذَا وَعَدَ أَخْلَفَ، وَإِذَا اؤْتُمِنَ خَانَ

“Er zijn drie tekenen van de hypocriet”, m.a.w. kenmerken. “Als hij spreekt, liegt hij. Als hij een belofte doet, komt hij deze niet na. Als hem iets wordt toevertrouwd, schendt hij het vertrouwen.” Dit zijn verwerpelijke kenmerken.

En hij ﷺ zei:

أَرْبَعٌ مَنْ كُنَّ فِيهِ كَانَ مُنَافِقًا خَالِصًا، ومَنْ كَانَتْ فِيه خَصْلَةٌ مِنْهُنَّ كانَتْ فِيهِ خَصْلَةٌ مِن النِّفاقِ حَتَّى يَدَعَهَا:

إِذَا اؤْتُمِنَ خَان، وإذَا حدَّثَ كذَبَ، وَإذا عَاهَدَ غَدَر، وَإذا خَاصَم فَجَرَ.

“Er zijn vier karaktereigenschappen; degene die ze allemaal bezit is een pure hypocriet.” M.a.w. een daad van hypocrisie, de uiterlijke hypocrisie. “En degene die één ervan bezit, heeft een karaktereigenschap van hypocrisie, totdat hij die verlaat: Wanneer hij spreekt, liegt hij. Wanneer hij een verbond aangaat, verbreekt hij het. Wanneer hij discussieert, spreekt hij de valsheid. Wanneer hem iets toevertrouwd wordt, schendt hij het vertrouwen.

Dus het is verplicht voor een gelovige dat hij oppast is voor dit soort verwerpelijke kenmerken en dat hij daar afstand van neemt, zodat hij niet lijkt op de vijanden van Allaah: de hypocrieten.

Ibn al-Qayyim – moge Allaah hem genadig zijn – zegt: “Als deze eigenschappen verankeren in een dienaar dan is hij zelden gevrijwaard van hypocrisie in het geloof.”

Dit kan hem slepen naar hypocrie in het geloof. Wij vragen Allaah om gezondheid. Dit is ook de reden waarom de Profeet ﷺ dit pure hypocrisie noemde, m.a.w een daad van hypocrisie.

Allaah -de Verhevene- zei:

إِنَّ الْمُنَافِقِينَ  يُخَادِعُونَ اللَّهَ وَهُوَ خَادِعُهُمْ وَإِذَا قَامُوا إِلَى الصَّلَاةِ قَامُوا كُسَالَىٰ

 يُرَاءُونَ النَّاسَ  وَلَا يَذْكُرُونَ اللَّهَ إِلَّا قَلِيلًا

Voorwaar, de huichelaars proberen Allaah te misleiden, en Hij misleidt hen.
En wanneer zij in het gebed staan, staan zij er lui bij, om door de mensen gezien te worden.
En zij gedenken Allaah slechts weinig.

[An-Nisaae(4): 142]

En tot hun kenmerken behoren: onachtzaamheid, het weinig gedenken [van Allaah], het misleiden van de gelovigen, hun luiheid in het nakomen van het gebed en hun instabiliteit in de religie, sterker nog het zijn twijfelaars, ze zijn niet met de moslims en ook niet met de ongelovigen. Wie dus deze karaktereigenschappen heeft, bevindt zich in groot gevaar. Wij vragen Allaah om gezondheid.

En in de overlevering van Djaabir dat hij tegen de waarachtige (Aboe Bakr) – moge Allaah tevreden met hem zijn –  zei: De Profeet ﷺ heeft gezegd:

لو جاء مالُ البحرين لأعطيتُك هكذا، وهكذا، وهكذا

“Als het geld van Bahrein aankomt dan geef ik jou zo, zo en zo.” En hij gebaarde met zijn beide handen drie maal, m.a.w: ik zal ervan scheppen voor u, en de Profeet ﷺ overleed voordat het geld -waarnaar hij verwees- uit Bahrein kwam.

De waarachtige (Aboe Bakr) riep naar de mensen en zei: “Wie bij de Boodschapper van Allaah ﷺ een lening of een schuld heeft, laat hem dan naar ons toe komen en wij geven hem zijn recht.” Moge Allaah tevreden zijn met de waarachtige (aboe Bakr). Hierop kwam Djabir en hij zei deze woorden; en de waarachtige kwam zijn woord na – moge Allaah tevreden met hem zijn – toen het geld van Bahrein aankwam, gaf hij hem twee volle handen, en toen hij het telde vond hij vijfhonderd [munten], toen zei hij tegen hem: “Neem nog het dubbele ervan.” met andere woorden: hij kwam het woord van de Profeet ﷺ na. Dus een gelovige moet indien hij iets beloofd zijn belofte vervullen. En hij imiteert de vijanden van Allaah niet: de hypocrieten.

Wij vragen Allaah voor iedereen om succes en leiding.

Bron: https://binbaz.org.sa/audios/2557/234