HomeAanbevolenLoterij, tombola, bingo...

Loterij, tombola, bingo…

• Shaykh ‘Abdoel’Aziez ibn Baaz

Vraag: De loterijen en tombola’s die georganiseerd worden door sommige liefdadigheidsinstellingen om hun activiteiten te financieren in verschillende domeinen zoals onderwijs, geneeskunde, maatschappelijk werk…, zijn die islamitisch toegestaan?


De shaykh: De loterij is de essentie van gokken, het is een kansspel. Deze is verboden door de Qor-aan, de Soennah en de consensus [van de geleerden]. Zoals Allaah -de Verhevene- zei:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالأَنصَابُ وَالأَزْلاَمُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَن يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاء فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَن ذِكْرِ اللّهِ وَعَنِ الصَّلاَةِ فَهَلْ أَنتُم مُّنتَهُونَ

O jullie die geloven! De bedwelmende middelen, het gokken, de afgodsbeelden en de pijlen om mee te verloten zijn onreinheden die tot het werk van de duivel behoren; vermijd dus deze zaken opdat jullie zullen welslagen.
Voorwaar, de duivel wil alleen maar vijandigheid en haat onder jullie veroorzaken door middel van bedwelmende middelen en het gokken, en wil jullie afhouden van het gedenken van Allaah en het gebed; zullen jullie er dus mee ophouden!?

[al-Maa-iedah(5): 90-91]

Het is voor alle moslims verboden om te gokken, zonder uitzondering. Het oordeel blijft hetzelfde of dat geld nu aan goede doelen wordt uitgegeven of aan andere zaken. Dit [is zo] omdat het geld verdorven en verboden is door de bewijzen, en omdat het verworven geld door het gokken een verboden winst is die men moet verlaten en waarvoor men moet oppassen. En Allaah leidt naar succes.

Bron: https://binbaz.org.sa/fatwas/17536/