De volgorde respecteren van de wodoe

• Shaykh al-‘allaamah Abdoerrahmaan as-Sa’die

Shaykh al-‘allaamah Abdoerrahmaan ibn Naasir as-Sa’die at-Tamiemie (1889–1956) zei in zijn boek over de uitleg van de Qor-aan “Taysier al-Kariem ar-Rahmaan fi Tafsier Kalaam al-Mannaan” over vers 6 van soerah al-Maa-idah:

يَا أَيُّهَا ٱلَّذِينَ آمَنُواْ إِذَا قُمْتُمْ إِلَى ٱلصَّلاةِ فٱغْسِلُواْ وُجُوهَكُمْ وَأَيْدِيَكُمْ إِلَى ٱلْمَرَافِقِ وَٱمْسَحُواْ بِرُؤُوسِكُمْ وَأَرْجُلَكُمْ إِلَى ٱلْكَعْبَينِ
O jullie die geloven! Wanneer jullie je voorbereiden voor het gebed, was dan jullie gezichten en jullie handen tot de ellebogen en veeg over jullie hoofden en was jullie voeten tot de enkels.
[Soerah al-Maa-idah (5): 6]

Kwestie 16: Hij (Allaah) heeft bevolen om deze volgorde in de wassing te volgen. Want Allaah -de Verhevene- heeft het op volgorde genoemd en omdat Hij hetgeen waarover geveegd wordt (het hoofd) heeft opgenoemd tussen twee delen die gewassen dienen te worden. Hieruit wordt niets anders begrepen dan dit profijt.

Kwestie 17: En de volgorde die aangehouden moet worden gaat specifiek over de vier lichaamsdelen die in dit vers worden opgenoemd. Wat betreft de volgorde van de mondspoeling, de neuswassing en het gezicht en zo ook van de rechter- of linkerhand en de voeten, dit is niet verplicht. Het is wel aanbevolen om de mondspoeling en neuswassing eerder te verrichten dan het wassen van het gezicht, zo ook het wassen van de rechterhand en daarna de linkerhand en de rechtervoet en daarna de linkervoet. Zo ook het eerst vegen over het hoofd en daarna het vegen over de oren.

By 

E-mail nieuwsbrief