HomeArtikelenDe vrouw die haar echtgenoot boycot

De vrouw die haar echtgenoot boycot

• Shaykh ‘Obayd ibn ‘Abdillaah al-Djaabirie

Vraag: Onze shaykh, moge Allaah u belonen. Dit is de zesde vraag, een zuster uit Marokko vraagt:

“Is het toegestaan voor mij om mijn man te boycotten wanneer er een conflict ontstaat [tussen ons]? En met boycotten bedoel ik dat ik niet meer met hem praat en hem verbiedt om mij aan te raken.”

Antwoord:

Arme vrouw. Waarom, o mijn dochter? We zijn er niet van op de hoogte dat een vrouw onder de vrouwen van de metgezellen noch van degenen na hen, een dergelijke daad heeft verricht. En het beste waarmee ik jou en jouw man adviseer, en Allaah weet welke beweegreden hierachter zit, is dat het verplicht is voor jullie beiden dat jullie een zekere overtuiging hebben dat je wederhelft een verantwoordelijkheid is die op je schouders rust. Het is verplicht dat je elkaars rechten volledig nakomt en niet overschrijdt door tekort te schieten in elkaars recht. Dit ten eerste.

Ten tweede: ik adviseer jullie om verdraagzaam te zijn en [elkaar] te vergeven voor datgene wat plaatsvindt aan tekortkomingen door één van jullie [twee]. Dus als de vrouw tekortschiet wordt haar man geadviseerd om [haar] te vergeven, zolang hij daar toe in staat is. En als de man tekortschiet wordt de vrouw geadviseerd om [hem] te vergeven, want alleen Allaah is perfect. En wees gewaarschuwd! Ik waarschuw zowel jou als je man voor het gefluister van de duivel om vijandschap te creëren [tussen jullie beide]. En ik herinner jullie beiden aan dit vers:

 ﴾وَقُل لِّعِبَادِي يَقُولُوا الَّتِي هِيَ أَحْسَنُ ۚ إِنَّ الشَّيْطَانَ يَنزَغُ بَيْنَهُمْ ۚ إِنَّ الشَّيْطَانَ كَانَ لِلْإِنسَانِ عَدُوًّا مُّبِينًا﴿
“En zeg tot Mijn dienaren dat zij datgene zeggen wat het beste is. Waarlijk de duivel probeert vijandschap te creëren tussen jullie. De duivel is voor de [gehele] mensheid een duidelijke vijand.”
[Soerah al-Israa (17): 53]

Wees [dus] gewaarschuwd, zowel jij als jou man, voor de influisteringen van de duivel om vijandschap te creëren [tussen jullie beide].