Het goed benutten van de tijd

• Shaykh al-‘allaamah Mohammed ibn Saalih al-‘Oethaymien

Vraag: Wat is uw richtlijn betreffende het [goed] benutten van de tijd en het waken erover tegen verspilling?

Antwoord:

Het is noodzakelijk dat een student van kennis zichzelf beschermt tegen het verspillen van tijd. Het verspillen van tijd gebeurt op een aantal manieren:

  1. Dat iemand het bestuderen en het herhalen van wat hij gelezen heeft verlaat.
  2. Dat iemand met vrienden zit en zich met nutteloze gesprekken bezighoudt die geen profijt bevatten.
  3. En dit is het meest schadelijk voor een student van kennis. Zijn grootste zorg is het volgen van wat de mensen gezegd hebben, wat er gezegd is en wat er gezegd wordt, hetgeen wat plaatsgevonden heeft en wat nu plaatsvindt, betreffende een kwestie die niet zijn zaak is.

Zonder twijfel is dit ten gevolge van een zwakke islaam, zoals de Profeet -sallallahoe alayhi wa sallam- zei:

«مِنْ حُسْنِ إِسْلَامِ الْمَرْءِ، تَرْكُهُ مَا لَا يَعْنِيهِ»
“Van iemands goede islaam is dat hij verlaat wat hem niet aangaat”
[Soenan at-Tirmidhie, # 2317]

Het zich bezighouden met wat die heeft gezegd en wat die zegt en het te veel vragen stellen is een verspilling van tijd.

In werkelijkheid is het een ziekte die, wanneer het tot de mens komt – wij vragen Allaah om welzijn – zijn grootste zorg wordt. Hij stelt zich misschien vijandig op tegenover iemand die geen vijandigheid verdient, of hij verbindt zich aan een persoon die dit niet verdient doordat hij zich bezig houdt met deze kwesties, die hem weghouden van het opdoen van kennis, onder de noemer ‘het opkomen voor de waarheid’ terwijl dit [in werkelijkheid] niet het geval is. Echter, dit is het zichzelf bezighouden met een kwestie die hem niet aangaat.

Maar een verhaal of nieuws kan jou bereiken, zonder dat jij er achteraan bent gegaan of ernaar gezocht hebt, want elke mens ontvangt nieuws maar hij houdt zich er niet mee bezig, noch wordt het zijn grootste zorg. Omdat dit de student van kennis bezighoudt, zijn eigen zaak corrupt maakt en de deur naar hizbiyyah opent waardoor de gemeenschap zich zal splitsen.

Bron: Kitaab al-‘Ilm van Shaykh al-‘Oethaymien, vraag 91.

By 

E-mail nieuwsbrief