Het oordeel over het doden van insecten in huis

• Shaykh al-‘allaamah ‘Abdoel-‘Aziez ibn Baaz

Vraag: Is het toegestaan om insecten die zich thuis bevinden, zoals mieren, kakkerlakken en andere vergelijkbare insecten, te doden middels water of vuur? Indien het niet toegestaan is wat moeten we dan doen?

Antwoord:

Als deze insecten jou schade berokkenen dan is het toegestaan om ze te doden middels bestrijdingsmiddelen, maar niet met vuur. De Profeet -sallallaahoe ‘alayhie wa sallam – heeft namelijk gezegd:

«خَمْسُ مِنَ الدَّوَابِّ كُلُّهُنَّ فَوَاسِقَ يُقْتَلْنَ فِي الْحِلِّ وَالْحَرَمِ الْغُرَابُ والْحِدَأَةُ وَالْفَأْرَةُ وَالْعَقْرَبُ وَالْكَلْبُ الْعَقُورُ»
“Er zijn vijf dieren die allen schadelijk zijn en gedood mogen worden, binnen en buiten al-Haram (het gewijde gebied van Mekka en al-Medina): een kraai, een wouw (roofvogel), een muis, een schorpioen en een hondsdolle hond.”
[Sahieh al-Boekhaarie #1829, an-Nasaa-ie #2887]

En in een andere authentieke overlevering heeft hij ook de slang genoemd. Deze authentieke overlevering van de Profeet -sallallaahoe ‘alayhie wa sallam- duidt erop dat het toegestaan is om de genoemde dieren te doden en andere schadelijke dieren die onder de betekenis van de overlevering vallen, zoals mieren, kakkerlakken, muggen, vliegen en roofdieren, om de schade er van te voorkomen.

Maar als de mieren geen schade berokkenen worden ze niet gedood, want:

«النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم نَهَى عَنْ قَتْلِ النَّمْلَةُ وَالنَّحْلَةُ وَالْهُدْهُدُ وَالصُّرَدُ»
“De Profeet -sallallaahoe ‘alayhie wa sallam- verbood het doden van mieren, bijen, de hop en rupsvogels.”
[Soenan Abie Dawoed #5267, authentiek verklaard door Shaykh al-Albaanie]

Dit geldt alleen als zij geen schade berokkenen. Wanneer zij echter wel schade berokkenen, dan geldt voor hen hetzelfde als de vijf dieren die vermeld zijn in de overlevering. En Allaah is de Schenker van succes.

Bron: Fataawaa Shaykh ibn Baaz, vol.7, p.145.

By 

E-mail nieuwsbrief