HomeArtikelenWie mag een persoon tot ongelovige verklaren?

Wie mag een persoon tot ongelovige verklaren?

ÔÇó Shaykh al-‘allaamah Saalih ibn Fawzaan al-Fawzaan

Vraag: Wie mag een persoon tot ongelovige verklaren?

Antwoord: Degenen die oordelen zijn de bezitters van kennis en inzicht, degenen die de oordelen kennen en op de juiste wijze toepassen. Het is niet aan de leken, degenen die kennis pretenderen of personen van begeerte maar degenen die oordelen zijn alleen de bezitters van kennis en inzicht.
Zij oordelen over een persoon dat hij ongelovig is geworden nadat hij gelovig was. Het is noodzakelijk dat dit gebeurt door de bezitters van kennis en inzicht.

Wat betreft een specifiek persoon: het is noodzakelijk dat het bewijs tegen hem geleverd wordt bij een rechter, want het kan zijn dat hij een excuus heeft. Hij zou een verkeerd begrip kunnen hebben o.i.d. Dit is noodzakelijk. Een specifiek persoon wordt niet tot ongelovige verklaart behalve door de rechter in de islamitische rechtbanken. Wat betreft in zijn algemeenheid dat men zegt wie dit of dat doet is ongelovig, [bijvoorbeeld:] wie anderen aanroept dan Allaah, wie shirk pleegt, wie slacht voor anderen dan Allaah…hij is ongelovig, in algemene zin ja! In algemene zin wordt over hem met ongeloof geoordeeld! Wat betreft het ongelovig verklaren van een specifiek persoon dit gebeurt bij de rechter omdat het kan zijn dat hij een excuus heeft. Misschien is hij onwetend, misschien werd hij gedwongen en kan het zijn dat hij een excuus heeft. Het is dus noodzakelijk dat dit gebeurt bij de rechter.