HomeArtikelenAqiedah (Geloofsleer)Advies voor degene die te maken hebben met influisteringen

Advies voor degene die te maken hebben met influisteringen

Shaykh Mohammed ibn Saalih al-‘Oethaymien 

Vraag:

Er schieten gedachten en vragen door mijn hoofd die kunnen leiden tot ongeloof en atheïsme – en toevlucht wordt gezocht bij Allah – wat dien ik te doen? En hoe kom ik af van dit soort gedachten? En wordt een persoon daarop afgerekend? Ik verzoek van u een oplossing voor mijn probleem in de geloofsleer, wat behoort tot de ergste ziekten.

Antwoord:

Deze gedachten waar een persoon aan lijdt is in werkelijkheid een gunst van Allah op hem. Want de metgezellen -رضي الله عنهم- vroegen de Profeet ﷺ daarover waarop Hij ﷺ zei: “Dat duidt op een oprecht geloof”¹ oftewel een zuiver [geloof]. Hier wordt bedoeld dat de shaytaan met deze influisteringen slechts komt naar een hart dat vrij is van deze influisteringen. Dus hij komt met deze influisteringen naar het hart om het hart van een persoon te bederven. Om die reden komt de shaytaan niet met zijn influisteringen naar harten die al verpest zijn.

En Ibn Mas’oed of Ibn Abbaas -رضي الله عنهما- werden gevraagd over dat er werd gezegd: “De joden zeggen: ‘Wij worden niet ingefluisterd [door de shaytaan] tijdens het gebed, oftewel er komen geen gedachten in ons op en onze harten zijn aanwezig’ Waarop hij [Ibn Mas’oed of Ibn Abbaas] zei: ‘Zij hebben de waarheid gesproken, wat moet de shaytaan dan doen met een verpest hart?’”²

Dus hun harten zijn verpest en de shaytaan komt niet naar hen om het te verpesten, omdat het al verpest is. De shaytaan komt slechts om een aanwezig [hart] te verpesten en een gezond [hart] te bederven. Dus als jij dit tegenkomt in jouw hart, kijk er dan niet naar om en zoek toevlucht bij Allah tegen de vervloekte shaytaan. Zoals Allah – de Verhevene – ook zegt:

(وَإِمَّا يَنزَغَنَّكَ مِنَ الشَّيْطَانِ نَزْغٌ فَاسْتَعِذْ بِاللَّهِ ۚ إِنَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ)

{En wanneer een influistering van de shaytaan jou ingefluisterd wordt, zoek dan toevlucht bij Allah. Voorwaar, Hij is Alhorend, Alwetend.}[

Soerah al-‘Araaf:200]

Dit is wat er van jou wordt verwacht, dat je er niet naar omkijkt en dat jij je toevlucht zoekt bij Allah tegen de vervloekte shaytaan. En dat jij volhardt op jouw daden ook al word je overweldigt door deze gedachten en influisteringen, kijk daar niet naar om.

[Bron: Liqa’aat wa fataawa al-aqaliyaat al-moslimah blz. 305] [1] Overgeleverd in Sahieh Moeslim 132
[2] Majmoo’ al-Fataawa van Shaykh al-Islaam ibn Taymiyyah (vol. 22/blz.608)