Warning: Attempt to read property "name" on string in /customers/0/3/8/an-nasieha.nl/httpd.www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/core/fields.php on line 47 Meedoen met valentijnsdag - an-nasieha
HomeManhadj (Methodologie)AlgemeenMeedoen met valentijnsdag

Meedoen met valentijnsdag

• Shaykh al-‘allaamah Saalih ibn Sa’d as-Soehaymie

Vraag: Morgen is het zondag, overeenkomstig met de 14e van februari[1], wat in het Westen bekend staat als Valentijnsdag -waarover u gesproken heeft soebhaanallaah-. Sommigen vanonder onze jongemannen en –dames zijn in de verleiding gebracht door deze feestdag. Heeft u een woord van advies hieromtrent?


Antwoord: Dit was het onderwerp van mijn vorige vrijdagspreek. Wellicht dat iemand vanonder de studenten dit opgenomen heeft, ik geloof dat het opgenomen was in Masdjid al-amier Soltaan. Ik ben in detail op deze kwestie ingegaan. In het kort, deze bevat zeven verboden zaken. Hetgeen wat Valentijnsdag wordt genoemd bevat zeven kritiekpunten:

De eerste verboden zaak: De oorsprong ervan gaat terug naar de Romeinen. Het werd [oorspronkelijk] de dag van God genoemd, de God van liefde[3]. Wie er zich dus aan hecht hecht zich aan afgoderij. Omdat dit een imitatie is van wie!? De afgodendienaren!

Ten tweede, de tweede verboden zaak: Het is blinde navolging van de joden en christenen. De Boodschapper van Allaah -sallallaaho ‘alayhi wa sallam- heeft ons gezegd: “Jullie zullen de wegen van degenen die voor jullie kwamen volgen.” Er werd gevraagd: “[Bedoelt u] de joden en de christenen?” Hij zei: “Welke andere volkeren dan hen [zou ik kunnen bedoelen]?” En in een andere overlevering, “De Perzen en Romeinen.”

De derde zaak, of het derde kritiekpunt: Dit is in algemene zin imitatie van de ongelovigen. De Boodschapper van Allaah -sallallaaho ‘alayhi wa sallam- heeft gezegd: “Wie een volk imiteert behoort tot hen.”

De vierde zaak: Het is een innovatie die door de mensen is geïntroduceerd en “Wie iets aan onze zaak toevoegt dat er niet bij hoort, het wordt verworpen.”

De vijfde zaak: Het is verwerpelijk en alles wat hieruit voortvloeit is slecht; hieronder valt de ontmoetingen tussen jongemannen en –dames, het contact dat tussen hen plaatsvindt, het versturen van afbeeldingen met harten en soortgelijk onzin. Dit behoort allemaal tot het nadoen van het Westen, en het is voor ons verboden [om hen] te imiteren.

De zesde zaak: Zelfs de verstandige onder hen (d.w.z. de ongelovigen) hebben deze feestdag verboden. Ik heb, geloof ik, gehoord dat [zelfs] het Vaticaan -de verdraaide christelijke kerk- streng is in hun verbod op deze zaak.

De laatste zaak: Het is gebaseerd op een grote mythe -wat zij als liefde omschrijven- en naar corruptie leidt. Volgens hen is liefde slechts buitenechtelijke gemeenschap en wat hiernaar leidt. Het is aan ons om ons ervan te weerhouden om deze ongelovige mensen na te doen. Ik heb dit uiteengezet in een vrijdagspreek zoals ik voorheen vermeld heb. Dit is voldoende voor ons, ik vertrouw jullie aan Allaah toe tot de les van morgen. Moge de salaat, salaam en zegeningen op onze Profeet Mohammed -sallallaaho ‘alayhi wa sallam-, zijn familie en metgezellen zijn.

[1] Voetnoot vertaler: 2010
[2] Voetnoot vertaler: in het Arabisch: ‘ied al-hoeb
[3] Voetnoot vertaler: Zie Cupido en Lupercalia-feest.

Bron: http://www.ajurry.com/vb/showthread.php?t=25549