HomeArtikelenHet oordeel over het meebidden met de imaam via...

Het oordeel over het meebidden met de imaam via de televisie

• Shaykh Mohammed ibn Saalih al-‘Othaymien

Vraag: Als het gebed live wordt uitgezonden op de radio of de televisie, mag de vrouw dan het nachtgebed (salaat at-tahadjoed) meebidden met de radio of televisie in de gezegende maand ramadaan? En ook het vrijdaggebed (salaat al-djoemoe’ah)? Wetende dat er een tijdsverschil is van ongeveer één uur? En zij bedoelt het volgen van [het gebed in] Makkah al-Moekarramah.


De shaykh: Het is niet toegestaan voor een persoon om de imaam te volgen via [een uitzending op] de televisie of de radio. Omdat tot de voorwaarden van het volgen [van de imaam] behoort: dat de persoon zich bevindt in de plaats waar de imaam zich bevindt. Dus hij dient aanwezig te zijn in de moskee waar de imaam zich bevindt. Behalve wanneer de moskee vol is en de rijen volmaakt zijn, dan is het gebed geldig al vindt deze plaats buiten de moskee. En het is bekend dat degene die kijkt naar [de uitzending van] al-Masjid al-Haraam of al-Masjid an-Nabawi op de televisie terwijl hij zich op een andere plaats bevindt, niet voldoet aan deze voorwaarde.

Dus het is niet juist om een imaam te volgen wiens gebed wordt uitgezonden op de televisie of de telefoon, of diegene nu een vrouw, een zieke man of een gezonde man is. Echter wordt gezegd: wie aanwezig kan zijn op de plaats [van de imaam] laat hem dan aanwezig zijn. En wie dit niet kan, dient de imaam die ver is van hem niet te volgen.

Bron: http://binothaimeen.net/content/12178