HomeArtikelenHet verblijven van de herroepelijk gescheiden vrouw in het...

Het verblijven van de herroepelijk gescheiden vrouw in het huis van haar echtgenoot

โ€ข Shaykh โ€˜Abdoel-โ€˜Aziez ibn Baaz

Vraag: Wat is de regelgeving over een herroepelijk gescheiden vrouw die in het huis van haar man verblijft, gedurende haar wachtperiode? Aangezien veel mensen dit als verwerpelijk beschouwen.

Antwoord:

De gescheiden vrouw moet bij een herroepelijke scheiding gedurende haar wachtperiode verblijven in het huis van haar echtgenoot. Zij moet het huis van haar echtgenoot slechts verlaten indien zij schuldig is aan een duidelijke zedenloosheid, dan verlaat zij het huis en wordt zij uit het huis gezet. Maar zolang zij zich bevindt op rechtschapenheid en welzijn, blijft zij in het huis van haar man. Dit is รฉรฉn van de middelen om haar te verzoenen met hem, dat hij haar terugneemt en dat het voortzetten van de scheiding wordt stopgezet.

Allaah – verheven is Hij – heeft haar bevolen om thuis te blijven en heeft het verboden [voor de man] om haar uit het huis te verdrijven. Allaah – verheven is Hij – heeft gezegd:

ูŠูŽุง ุฃูŽูŠู‘ูู‡ูŽุง ุงู„ู†ู‘ูŽุจููŠู‘ู ุฅูุฐูŽุง ุทูŽู„ู‘ูŽู‚ู’ุชูู…ู ุงู„ู†ู‘ูุณูŽุงุก ููŽุทูŽู„ู‘ูู‚ููˆู‡ูู†ู‘ูŽ ู„ูุนูุฏู‘ูŽุชูู‡ูู†ู‘ูŽ ูˆูŽุฃูŽุญู’ุตููˆุง ุงู„ู’ุนูุฏู‘ูŽุฉูŽ ูˆูŽุงุชู‘ูŽู‚ููˆุง ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ูŽ ุฑูŽุจู‘ูŽูƒูู…ู’ ู„ูŽุง ุชูุฎู’ุฑูุฌููˆู‡ูู†ู‘ูŽ ู…ูู† ุจููŠููˆุชูู‡ูู†ู‘ูŽ ูˆูŽู„ูŽุง ูŠูŽุฎู’ุฑูุฌู’ู†ูŽ ุฅูู„ู‘ูŽุง ุฃูŽู† ูŠูŽุฃู’ุชููŠู†ูŽ ุจูููŽุงุญูุดูŽุฉู ู…ู‘ูุจูŽูŠู‘ูู†ูŽุฉู ูˆูŽุชูู„ู’ูƒูŽ ุญูุฏููˆุฏู ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ูˆูŽู…ูŽู† ูŠูŽุชูŽุนูŽุฏู‘ูŽ ุญูุฏููˆุฏูŽ ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ููŽู‚ูŽุฏู’ ุธูŽู„ูŽู…ูŽ ู†ูŽูู’ุณูŽู‡ู ู„ูŽุง ุชูŽุฏู’ุฑููŠ ู„ูŽุนูŽู„ู‘ูŽ ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ูŽ ูŠูุญู’ุฏูุซู ุจูŽุนู’ุฏูŽ ุฐูŽู„ููƒูŽ ุฃูŽู…ู’ุฑู‹ุง

{O profeet! Als jullie van de vrouwen scheiden, scheid dan van hen met inachtneming van hun wachtperiode en bereken de wachtperiode [precies]. En vrees Allaah, jullie Heer. Zet hen niet uit hun huizen en zij mogen deze niet verlaten behalve wanneer zij een duidelijke zedeloosheid begaan. Dat zijn de wetten van Allaah. En wie de wetten van Allaah overtreedt, die heeft zichzelf onrecht aangedaan. Jij weet niet of Allaah misschien daarna een nieuwe omstandigheid zal doen ontstaan.}
[Soerah at-Talaaq (65): 1]

Dit vers gaat over de herroepelijk gescheiden vrouw, omdat het bij haar is dat het kan voorkomen dat ze terugkeert [naar haar echtgenoot]. In tegenstelling tot de onherroepelijk gescheiden vrouw, bij haar wordt deze zaak niet verwacht – dat hij haar probeert terug te nemen – aangezien ze niet teruggenomen kan worden indien zij onherroepelijk is gescheiden.

De scheiding die dus vermeld wordt in dit vers gaat dus om de herroepelijke scheiding. Indien hij รฉรฉn of twee keer van haar scheidt, mag hij haar terugnemen en met dezelfde wachtperiode. Het is dus verplicht dat zij in haar huis blijft, dat hij haar het huis niet uitzet en dat hij niet tevreden is met haar uit het huis te zetten. Zelfs al vraagt haar familie dat zij het huis verlaat, dan is het aan hem om te weigeren en mag de familie daar niet om vragen. Sterker nog, zij moeten haar volgens dit edele vers helpen om in haar huis te blijven.

ู„ูŽุง ุชูุฎู’ุฑูุฌููˆู‡ูู†ู‘ูŽ ู…ูู† ุจููŠููˆุชูู‡ูู†ู‘ูŽ ูˆูŽู„ูŽุง ูŠูŽุฎู’ุฑูุฌู’ู†ูŽ ุฅูู„ู‘ูŽุง ุฃูŽู† ูŠูŽุฃู’ุชููŠู†ูŽ ุจูููŽุงุญูุดูŽุฉู ู…ู‘ูุจูŽูŠู‘ูู†ูŽุฉู
{Zet hen niet uit hun huizen en zij mogen deze niet verlaten behalve wanneer zij een duidelijke zedeloosheid begaan.}

Dus indien de vrouw zich bevindt op rechtschapenheid en als zij het gezin geen schade toebrengt en geen duidelijke zedenloosheid heeft begaan, dan blijft zij in haar huis. Misschien krijgt de man spijt en verzoent hij zich met haar voordat haar wachtperiode eindigt. Ook dient zij -zoals een groep geleerden heeft gezegd – zich op te knappen, mooi te maken voor hem en dat zij zich toont aan hem zodat hij haar ziet wanneer hij het huis binnen- en buitengaat. Misschien zal hij hierdoor naar haar verlangen en haar misschien willen terugnemen wanneer hij haar in een staat van schoonheid ziet. Zo moet het!

Het is dus een verplichte zaak dat zij thuis blijft. En de echtgenoot dient haar thuis te laten en de familie dient daar akkoord mee te gaan. Het is dus ook aan haar om thuis te blijven, dat ze zich mooi maakt voor haar echtgenoot en hem probeert te bereiken, in de hoop dat hij spijt krijgt en in de hoop dat hij haar terugneemt voordat haar wachtperiode eindigt. Dit is wat voorgeschreven is in deze zaak, al is het zo dat de meerderheid van de mensen dit laten en hier onwetend over zijn. Maar als hun onwetendheid en daden de islamitische wetgeving tegenspreken, dan wordt dit niet als bewijs gezien.

Vraag: Maar moet zij zich thuis bedekken of ook de [voorgeschreven] hidjaab dragen?

Antwoord:

Ze draagt de hidjaab niet. Zij laat haar gezicht zien, draagt mooie kledij en laat van zichzelf zien wat hem zal aantrekken tot haar. Zoals het tonen van haar haren en het tonen van de schoonheid van haar armen, benen, gezicht, haren en dergelijke. Omdat zij [nog steeds zijn] echtgenote is. De herroepelijke scheiding maakt haar niet verboden voor hem. Zij blijft [zijn] echtgenote tot haar wachtperiode eindigt. Het tonen van haar schoonheid aan hem en zich parfumeren voor hem is รฉรฉn van de beste middelen die leiden tot de verzoening met haar.

Bron: http://www.binbaz.org.sa/noor/4015